Bridging Natural Sciences and Cultural Heritage in the Middle East

Report of Contributions

Registration

Contribution ID: 3

Type: not specified

Registration

Tuesday 3 December 2024 09:30 (30 minutes)

Accessing hidden text on papyri - ...

Contribution ID: 4

Type: not specified

Accessing hidden text on papyri - Elephantine and beyond

Tuesday 3 December 2024 11:30 (40 minutes)

Presenters: MERTAH, Eid (Egyptian Museum , Cairo); MAHNKE, Heinz-Eberhard (Egyptian Museum and Papyrus Collection and HZB/FU Berlin); LEPPER, Verena (Egyptian Museum and Papyrus Collection, Berlin)

Early Islamic dipinti from archaeo ...

Contribution ID: 5

Type: not specified

Early Islamic dipinti from archaeological contexts

Tuesday 3 December 2024 12:10 (25 minutes)

Presenter: NOL, Hagit (Uni Frankfurt)

Digging up History: Archaeologic ...

Contribution ID: 6

Type: not specified

Digging up History: Archaeological Investigations at the Caves of the Dead Sea Scrolls by DAJ - EBAF -PAM - ASOR (1949 - 1956)

Tuesday 3 December 2024 12:35 (25 minutes)

Presenter: FIDANZIO, Marcello (Swiss Italian Uni)Session Classification: Ideas, Projects, and Analytical Needs

SESAME Tour

Contribution ID: 8

Type: not specified

SESAME Tour

Tuesday 3 December 2024 17:15 (1h 15m)

Understanding Written Artefacts ...

Contribution ID: 9

Type: not specified

Understanding Written Artefacts with the CSMC Mobile Lab –Projects, Possibilities and Perspectives

Tuesday 3 December 2024 14:00 (20 minutes)

Presenters: COLINI, Claudia (Center for the Study of Manuscript Cultures CSMC, U Hamburg); BOSCH, Sebastian (Center for the Study of Manuscript Cultures CSMC, U Hamburg); FARRIDNEJAD, Shervin (Center for the Study of Manuscript Cultures CSMC, U Hamburg)

Study of enclosed cuneiform tablet ...

Contribution ID: 10

Type: not specified

Study of enclosed cuneiform tablets with mobile x-ray tomography

Tuesday 3 December 2024 14:20 (20 minutes)

Presenter:ZERBE, Katrin (Deutsches Elektron-Synchrotron, DESY)**Session Classification:**Ideas, Projects, and Analytical Needs

Discussions

Contribution ID: 11

Type: not specified

Discussions

Tuesday 3 December 2024 14:40 (20 minutes)

Petrography and XRD in pottery a ...

Contribution ID: 14

Type: not specified

Petrography and XRD in pottery analysis

Tuesday 3 December 2024 15:15 (20 minutes)

Presenter: AL-SABABHA, Hussein M. (Jordanian Heritage Museum, Yarmouk Uni) **Session Classification:** Ceramics/Pottery and Paintings

Natural sciences and cultural herit ...

Contribution ID: 15

Type: not specified

Natural sciences and cultural heritage: some applications on ancient pottery

Tuesday 3 December 2024 15:35 (20 minutes)

Presenter: KHALIFA, Eman (Uni Cairo) **Session Classification:** Ceramics/Pottery and Paintings

Tall Zira'a and (unresolved) archa...

Contribution ID: 16

Type: not specified

Tall Zira'a and (unresolved) archaeometric questions

Tuesday 3 December 2024 15:55 (20 minutes)

Presenter:LEIVERKUS, Patrick (Biblical-Archaelogical Institute, Uni Wuppertal)**Session Classification:**Ceramics/Pottery and Paintings

The use of synchrotron radiation f...

Contribution ID: 17

Type: not specified

The use of synchrotron radiation for the characterization of Roman Wall paintings from Bayt Ras tomb

Tuesday 3 December 2024 16:35 (20 minutes)

Presenter: AL KHASAWNEH, Sahar (Department of Conservation and Management of Cultural Resources, Yarmouth University)

Session Classification: Ceramics/Pottery and Paintings

Hellenistic-Roman wall painting i ...

Contribution ID: 18

Type: not specified

Hellenistic-Roman wall painting in Jordan: Questions from archaeology on material analysis

Tuesday 3 December 2024 16:15 (20 minutes)

Presenter: JANSEN, Britta (German Protestant Institute of Archaeology/GPIA Amman) **Session Classification:** Ceramics/Pottery and Paintings

Museum Tour

Contribution ID: 19

Type: not specified

Museum Tour

Wednesday 4 December 2024 14:10 (1h 5m)

Wrap-Up and Conclusions

Contribution ID: 20

Type: not specified

Wrap-Up and Conclusions

Wednesday 4 December 2024 16:30 (30 minutes)

Ancient Metals: Searching for the ...

Contribution ID: 21

Type: not specified

Ancient Metals: Searching for the origins of iron technology

Wednesday 4 December 2024 10:50 (33 minutes)

Presenters: PERNICKA, Ernst (Curt Engelhorn Center for Archaeometrz); STEPANOV, Ivan (Curt Engelhorn Center for Archaeometry); BRAUNS, Michael (Curt Engelhorn Center for Archaeometry)

Fossils, human remains: Studying ...

Contribution ID: 22

Type: not specified

Fossils, human remains: Studying human evolution using synchrotron radiation and microCT

Wednesday 4 December 2024 11:23 (23 minutes)

Presenter: STOESSEL, Alexander (University of Jena and Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology)

Fossils, human remains: Key Ques ...

Contribution ID: 23

Type: not specified

Fossils, human remains: Key Questions in Human Bioarchaeology addressed as SR at SESAME

Wednesday 4 December 2024 11:46 (25 minutes)

Presenter:LORENTZ, Kirsi (The Cyprus Institute)Session Classification:Ideas, Projects, and Analytical Needs

Welcome by the SESAME Director-...

Contribution ID: 28

Type: not specified

Welcome by the SESAME Director-General and the President of the Council

Tuesday 3 December 2024 10:00 (10 minutes)

Presenters: TOUKAN, Khaled; HEUER, Rolf-Dieter **Session Classification:** Opening

Goals of the Meeting

Contribution ID: 29

Type: not specified

Goals of the Meeting

Tuesday 3 December 2024 10:10 (10 minutes)

Presenter: LEHNER, Frank (DESY) **Session Classification:** Opening

Overview of the SESAME and opp...

Contribution ID: 30

Type: not specified

Overview of the SESAME and opportunities in cultural heritage

Tuesday 3 December 2024 10:20 (20 minutes)

Presenter: LAUSI, Andrea (SESAME)

Session Classification: SESAME and Synchrotron Radiation in Cultural Heritage Research

The importance of synchrotron ra...

Contribution ID: 31

Type: not specified

The importance of synchrotron radiation in archaeology and cultural heritage studies of Southwest Asia: Why now?

Tuesday 3 December 2024 10:40 (20 minutes)

Presenter: DARDENIZ, Gonca (Uni Istanbul)

Session Classification: SESAME and Synchrotron Radiation in Cultural Heritage Research

The Scientific Infrastructure at LEI...

Contribution ID: 32

Type: not specified

The Scientific Infrastructure at LEIZA: past - present - future

Wednesday 4 December 2024 15:15 (30 minutes)

Presenter: SCHWAB, Roland (Leibniz-Center for Archaeology, LEIZA) **Session Classification:** Forging Cooperation

Building a Corporation Network ...

Contribution ID: 33

Type: not specified

Building a Corporation Network Germany- Amman

Wednesday 4 December 2024 15:45 (25 minutes)

Presenter: NA'ES, Maram (TU Berlin)

Session Classification: Forging Cooperation

The EU Sunstone Project

Contribution ID: 34

Type: not specified

The EU Sunstone Project

Wednesday 4 December 2024 16:10 (20 minutes)

Presenter: CESTELLI GUIDI, Mariangela (INFN) **Session Classification:** Forging Cooperation

Exploring Tulul adh-DhahabÖ Exc...

Contribution ID: 35

Type: not specified

Exploring Tulul adh-DhahabÖ Excavations, Discoveries and Analytical Needs

Wednesday 4 December 2024 12:40 (30 minutes)

Presenter:LÄTZER-LASAR, Asuman (Uni Marburg)Session Classification:Ideas, Projects and Analytical Needs

Preservation of cultural heritage at ...

Contribution ID: 36

Type: not specified

Preservation of cultural heritage at the excavation site of Quebec el-Hawa, Aswan- Egypt

Wednesday 4 December 2024 13:10 (30 minutes)

Presenter: BOMMAS, Martin (Qubbet al-Hawa Research Project, QHRP) **Session Classification:** Ideas, Projects and Analytical Needs

Welcome by the Director of the Jo...

Contribution ID: 40

Type: not specified

Welcome by the Director of the Jordan Museum

Wednesday 4 December 2024 10:00 (30 minutes)

Presenter: AMARIN, Ihab (Jordan Museum) **Session Classification:** Opening

Opening by the SESAME Council...

Contribution ID: 41

Type: not specified

Opening by the SESAME Council Chair and SESAME Scientific Director

Wednesday 4 December 2024 10:30 (20 minutes)

Presenters: Dr LAUSI, Andrea (SESAME); HEUER, Rolf-Dieter

Session Classification: Opening