Object-Oriented Programming (OOP)

Report of Contributions

https://events.hifis.net/e/1383

Day 1: Welcome

Contribution ID: 1

Type: not specified

Day 1: Welcome

Wednesday 3 April 2024 10:00 (15 minutes)

Objects

Contribution ID: 2

Type: not specified

Objects

Wednesday 3 April 2024 10:15 (30 minutes)

Get to know the idea behind the central concept of object-oriented programming.

Classes

Contribution ID: 3

Type: not specified

Classes

Wednesday 3 April 2024 10:45 (45 minutes)

Abstracting from individual objects, classes can be used to describe data types that share a common structure and behaviour.

Methods

Contribution ID: 4

Type: not specified

Methods

Wednesday 3 April 2024 12:30 (45 minutes)

Class-related functions can be used to describe the possible operations that can be executed on individual objects.

The constructor is a notable special case.

Exercise: Objects, Classes, Methods

Contribution ID: 5

Type: not specified

Exercise: Objects, Classes, Methods

Wednesday 3 April 2024 13:15 (30 minutes)

Implement your own classes and instantiate objects from them to practise what you have learned so far.

Composition

Contribution ID: 6

Type: not specified

Composition

Wednesday 3 April 2024 14:30 (1 hour)

Use the concept of composing classes from others to break down complicated problems into more manageable pieces.

Exercise: Composition

Contribution ID: 7

Type: not specified

Exercise: Composition

Wednesday 3 April 2024 15:30 (30 minutes)

Pracise the newly acquired knowledge to model a structure composed of multiple individual classes.

Day 2: Welcome

Contribution ID: 8

Type: not specified

Day 2: Welcome

Thursday 4 April 2024 10:00 (15 minutes)

Class Attributes and -Methods

Contribution ID: 9

Type: not specified

Class Attributes and -Methods

Thursday 4 April 2024 10:15 (45 minutes)

Learn about Attributes and Methods that are shared between (and independent of) the individual instances of a class.

Exercise: Class Attributes and - ...

Contribution ID: 10

Type: not specified

Exercise: Class Attributes and -Methods

Thursday 4 April 2024 11:00 (30 minutes)

Implement your own class-related members.

Inheritance

Contribution ID: 11

Type: not specified

Inheritance

Thursday 4 April 2024 12:30 (1h 30m)

Create specialized cases of the classes with adapted behaviour without re-writing the commonalities.

Exercise: Inheritance

Contribution ID: 12

Type: not specified

Exercise: Inheritance

Thursday 4 April 2024 14:30 (1h 30m)

Try your hand at creating sub-classes to specialize the behaviour of our example setup.

Day 3: Welcome

Contribution ID: 13

Type: not specified

Day 3: Welcome

Friday 5 April 2024 10:00 (15 minutes)

Various Topics

Contribution ID: 14

Type: not specified

Various Topics

Friday 5 April 2024 10:15 (1h 15m)

Various related topics driven by learner interest, including UML Diagrams, Composition-over-Inheritance-Principle, and Design Patterns.

Individual Exercises

Contribution ID: 15

Type: not specified

Individual Exercises

Friday 5 April 2024 12:30 (1h 30m)

A chance to complete exercises, that you have not done yet while having access to individual feedback. Also a good opportunity to talk about individual questions and get advice on how to approach your individual research software questions.